Baharatlar; yemeklere, poğaça, börek ve pastalara enfes lezzetler katan çeşitli gıda ürünleridir. Yemeklerin yapım aşamasında oldukça köklü bir yeri bulunan baharat, çeşitli lezzetlerde ve görünümde bulunabilmektedir. Toz ve pul halinde, çubuk ve yaprak şeklinde de bulunabilen baharatlar yiyecek sektöründe oldukça değerli bir yere sahiptir. Modern, lezzetli, farklı mutfaklara özgü ve kaliteli yiyecekler ile kendine şık bir ziyafet çekmek isteyen insanlar mutlaka baharattan faydalanırlar.
Baharat ile alakalı detaylı incelemeye girişmeden önce kelimenin tanımının yapılması gerekmektedir. Bahar, Arapçada koku, baharat ise kokular anlamına gelmektedir. Baharat, çeşitli bitkilerin köklerinin, yapraklarının veya tohumlarının taze bir şekilde veya kurutulma işleminden geçtikten sonra yiyecek veya içeceklere farklı koku ve tat eklemesi için kullanılan bir gıda malzemesidir. Baharatların eklendiği gıdalar üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. Baharatlar, az kullanımında dahi gıdaların görüntüsünü, kokusunu ve tadını değiştirebilmektedir.